Obiective turistice Niculitel
Localitate situata in partea de E-NE a Podisului Niculitel, la poalele Dealului Sarica, judetul Tulcea, la o distanta de 32 km fata de orasul Tulcea.
Comuna Niculitel este situata intr-o zona geografica diversa (dealuri, poalele versantilor, campie) , inconjurata de paduri, lacuri si vii, ce constituie un cadru natural propice turismului, la acestea contribuind si manastirile si obiectivele arheologice din zona.
Niculitel este cea mai mare comuna din judetul Tulcea, fiind formata dintr-o singura localitate, cu un numar total de peste 4700 locuitori de diverse etnii, printre care: romani, rusi, lipoveni, greci, armeni, evrei, armeni, germani. Teritoriul administrativ al comunei Niculitel ocupa o suprafata de 9.367 ha.
Principala activitate economica a locuitorilor acestei comune este agricultura, dar si comertul si prestarile de servicii sunt domenii in care isi desfasoara activitatea o buna parte din locuitorii comunei . Impletitul rachitei, obiecte din papura, tesaturi artizanale reprezinta o adevarata traditie in ceea ce priveste mestesugurile vechi din comuna.
Datorita formelor de relief propice, aici s-a plantat vita de vie cu rezultate foarte bune, podgoriile de la Niculitel fiind cunoscute in toata tara, valorificarea vinului fiind o sursa importanta de venit.
Legatura intre comuna si celelalte localitati din judetul Tulcea este asigurata de drumul judetean DJ229 derivat din drumul national DN22.
Obiective turistice Niculitel:
- Bazilica Martirica Niculitel;
- Biserica Sfantul Atanasie de la Niculitel;
- Manastirea Cocos;
- Manastirea Saon;
- Manastirea Celic-Dere;
- Podgoria Sarica-Niculitel;
- Salba de lacuri Saon, Telincea, Rotundu– favorabila practicarii pescuitului sportiv, apele de aici fiind bogate in specii de peste.
Bazilica Martirica Niculitel
Acest foarte interesant monument paleocrestin se afla in partea de nord-est a comunei Niculitel, la poalele dealului Chiatra Rosie, pe strada Muzeului, nr. 1. Bazilica paleocrestina a fost ridicata deasupra unor morminte martirice. Patru din acesti martiri au fost identificati intr-un sicriu colectiv, sub altarul bazilicii: Zotikos, Attalos, Kamasis si Philippos.
Acest complex arheologic, basilica plus cripta, au fost construite dupa anul 370 d. ch. Dimensiunile bazilicii, impresionante pentru acele vremuri, atesta existenta unei numeroase populatii crestine pe aceste locuri. Nu intamplator se spune ca dobrogenii sunt printe primii romani crestinati.
Cripta, care la momentul construiri bazilici se afla sub altar, are doua nivele: in cel de sus se afla un sicriu colectiv, cu osemintele sfintilor martiri, Zotikos, Attalos, Kamasis si Philippos iar dedesupt, un grup de doi martiri, care provin dintr-un mormant martiric mai vechi care a fost desfiintat atunci cand s-a construit aceasta cripta. Nu se stie numele celor doi martiri, doar ca pe placa care bloca accesul in aceasta parte inferioara era inscriptionat ,,Aici si dincolo sangele martirilor’’Acest asezamant crestin este construit cu trei nave si artex, fiind cea mai veche constructie de cult crestin cu nartex.
Descoperirea lui a fost intamplatoare, si se datoreaza unei ploi puternice din vara anului 1971. Torentele acesteia, curgand pe una din ulitele satului Niculitel, a spalat pamantul scotand la iveala bolta criptei martirice. Cand autoritatile comuniste de la acea vreme au constatat ca aceasta descoperire arheologica este de o inestimabila valoare crestina, au lasat-o in parasire. Noi, copii ai acelor locuri fiind, ne jucam de-a vati-ascunsele prin ea. De foarte multe ori a fost inundata, cripta martirica fiind nu de putine ori umpluta cu ape aluvionare. In mod intentionat se dorea ca aceasta cripta sa fi fost intr-un fel distrusa. Numai protestele la UNESCO ale unor biserici ortodoxe surori din Europa, aflate in libertate, au determinat autoritatile romane de atunci sa inceapa niste sumare lucrari de protejare si conservare a acestui important vestigiu arheologic crestin.
In prezent, aici se afla un impunator si frumos muzeu arheologic, a carui constructie a fost finalizata in anul 2015.
In fiecare an, la 4 iunie, Biserica Crestin Ortodoxa Romana praznuieste acesti patru sfinti martiri de la Niculitel: Zotikos, Attalos, Kamasis si Philippos. Osemintele lor sunt depuse la mare cinste in biserica Manastirii Cocos. Numele acestor martiri erau deja mentionate in actele martirice, unde este si informatia ca au fost martirizati la 4 iunie la Noviodunum, cetate romana de la Dunare, in dreptul locaitatii Isaccea. Iata ca aceasta descoperire este o confirmare a scrierilor crestine de care dispuneau istoricii si biserica ortodoxa si care erau contestate de regimul comunist.
In anul 2015 a fost finalizat un proiect de reabilitare si modernizare acestui important complex archeologic, in valoare de 11 milioane de Euro, cu finantare nerambursabila europeana. Constituie una din mandriile locuitorilor comunei Niculitel.
Programul de vizitare este de marti pana duminica, orele 8.00-16.00. Luni este inchis.
Biserica Sfantul Atanasie de la Niculitel
Aceasta bijuterie arhitecturala in stil bizantin, dateaza din secolul al XIV – lea. Mai patreaza inca fragmente din pictura originala. In anul 1974 a fost introdusa in patrimoniul monumentelor arhitecturale. Initial, pe baza unei monezi gasite aici, emisa de domnitorul Stefan Dragulin Sremaki in anul 1281, s-a crezut ca ea dateaza din acest an. Ulterior, numismatul Ernest Oberlander-Tarnoveanu a demonstrat ca acea moneda a apartinut tarului Serbiei Stefan IV Dusan (1331-1355), deci inaintea anului 1355. Mai logic, pornind si de la similitudinile stilului architectural cu biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel de la Nicopole, datata din sec. XIV si cu prima biserica a Curtii Domnesti de la Curtea de Arges care avea deja o vechime de un secol, a parut mai logic ca ea sa fie datata din prima parte a secolului XIV. Hotarator a fost stilul architectural, specific acestui secol.
Biserica este zidita din caramida, cu peretii tencuiti si varuiti in alb. Este acoperita cu olana, dandu-i-se astfel un irezistibil stil oriental. Turla este hexagonala, pe fiecare latura fiind cate o fereastra inalta si ingusta. Constructia este de o inegalabila frumusete. De pe dealul din partea de est a satului, bisericuta Sfantul Athanasie i se arata drumetului in toata splendoarea ei.
Se afla in partea de sud a comunei Niculitel, pe partea dreapta a drumului, urcand spre satul Valea Teilor. Amplasta solitar, inconjurata de nuci mari, ii da calatorului un sentiment de liniste si melancolie. Arhitectura ei este un alt exemplu de maretie a simplitatii dar si de mult bun gust arhitectural.
Legenda spune ca aceasta frumoasa bisericuta, asa cum cu mare drag ii spun niculitenii, ar fi fost descoperita in niste hatisuri vegetale de un cioban numit Niculita. De la el i se trage si numele localitatii: Niculitel, unic in toata tara. Impreuna cu munumentul paleocrestin (basilica paleocrestina) si cu ruinele bisericii trilibate de pe dealul impadurit al Cetatuii, aceste sfinte lacasuri demonstreaza fara tagada trecutul si continuitatea crestina a locuitorilor comunei Niculitel.
Dupa un veac de functionare, pana in primele decenii ale secolului al XV-lea, biserica isi intrerupe activitate aproape un secol. Una din posibilele cause fiind campania otomana din anul 1420. Isi reia activitatea in secolul XVI, dovada fiind cimitirul care era atunci organizat in jurul bisericutei.
Fiind neincapatoare, pronaosul (partea vestica) a bisericii a fost extins cu aproximativ un metru si jumatate prin ridicarea unui nou zid. In secolul al XVIII-lea, s-a facut o noua extindere de un metru prin demolarea zidului construit cu doua secole mai devreme. In anul 1880, zidul care despartea pronaosul de naos a fost partial demolat si inlocuit de o arcada. Tot cu aceasta ocazie, in partea vestica a bisericutei s-a mai adaugat o tinda acoperita de o clopotnita din lemn acoperita cu tabla.
De mare interes este destinatia ei initiala, aceea de capela de curte a unui conducator local din acea perioada medievala. Dovada o constituie numarul redus de inmormantari care erau doar ale membrilor acelei familii cat si intrarea de pe latura nordica a bisericutei, care facea legatura cu resedinta acestei familii. Probabil ca aceasta resedinta se afla pe locul actualei case parohiale.
Lucrarile de restaurare au inceput in anul 1976, dupa proiectul arhitectului Cristian Moisescu, si au fost intrerupte in Decembrie 1977 odata cu desfiintarea iresponsabila de catre Ceausescu a Directiei Monumentelor Istorice. Lucrarile au continuat pana in anul 1980 sub grija arhiepiscopului Antim Nica al Dunarii de Jos. S-a salvat astfel un monument architectural de mare valoare crestina dar si istorica, care graieste despre vicisitudinile istorice ale noastre din a acele perioade dar si despre continuitatea noastra crestin-ortodoxa.
Cutremurul din 1977 dar si cele urmatoare nu au afectat decat acoperisul din olana. Neglijenta dar si reaua credinata a autoritatilor de atunci, au dus la infiltrarea apei si afectarea picturii. Abia in 1998, monumental a fost inchis pentru refacerea acoperisului.
Lucrarile de reparatii au exagerat in refacere tencuielii exterioare pe o portiune de 50-60 %, in detrimentul acoperisului care era de fapt marea problema, intervenindu-se cu plombe care nu-si aveau niciun rost. In toamna anului 1999, ministrul culturii Ion Caramitru face o vizita la Niculitel si dispune prin ordin de ministru reluarea lucrarilor de reparatii. Din anul 2001, s-au reluat slujbele religioase in aceasta frumoasa bisericuta.
Manastirea Cocos
Manastirea Cocos, se afla la 6 km vest de comuna Niculitel. Este o obste de calugari cu doua hramuri: ,,Pogorarea Sfantului Duh’’ – biserica mare si ,,Sfantul Ierarh Nicolae’’- paraclisul.
Acest asezamant monahal se intretine din cultura campului, zootehnie si viticultura.
Prima atestare documentara este datata la 1679 de unde aflam ca pe aceste locuri se afla un schit de sihastri. Manastirea a fost ctitorita in 1833, de un grup de calugari de la Manastirea Neamt, Visarion, Gherontie si Isaia intorsi de la Muntele Athos. Numele de ,,Cocos’’ l-au hotarat a-l pune manastirii datorita unui cocos salbatic care canta in aceste mirifice locuri in fiecare noapte.
Prima biserica a acestei manastiri a fost demolata in anul 1910. Pe locul altarului acestei foste biserici se afla acum o troita pentru aducere-aminte.
Construirea primei biserici a fost inceputa in anul 1853, pe cheltuiala unui mocan ardelean. Era din piatra si caramida si avea hramul ,,Sfanta Treime’’.
Clopotnita, inalta de 30 m, ridicata deasupra portii principale, este monumentala si ii cucereste pe vizitatori la vederea de departe a manastirii. A fost construita in timpul staretului Daniel, 1862-1884.
Temelia actualei biserici a fost pusa la 1 septembrie 1911. A fost lucrata de pietrari italieni dupa planurile arhitectului Toma Dobrescu. A fost terminata in anul 1913. Are dimensiunile unei catedrale.
De o inegalabila frumusete este pictura din mozaic pe fond din aur de 24 karate, recent realizata de o echipa de pictori din Iasi. Este realizata intr-o perfecta armonie de culori si cu mare maiestrie artistica. Catapeteasma, de o inegalabila frumusete este sculptata in lemn de tei iar foita din aur a fost pus de o echipa de mesteri din Piatra Neamt.
Marea atractie crestina a acetui pitoresc asezamant monahal este constituita din moastele sfintilor mucenici de la Niculitel: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos. Osemintele acestor sfinti martiri crestini au fost descoperite in anul 1971 la Bazilica Paleocrestina de la Niculitel.
De mare valoare arhitecturala este si cladirea de chilii ridicata in fata bisericii actuale, tot in timpul staretului Daniel. Este construita in stil oriental, cu pridvor de lemn si cerdac, acoperita cu olana. In anul 1959, aceasta cladire a fost declarata monument istoric.
Intregul complex este de o mare valoare arhitecturala si este intr-o fericita simbioza cu mirificul peisaj consituit din dealurile Niculitelului acoperite de paduri de tei.
Manastirea Saon
Venind dinspre Tulcea spre Niculitel pe DN 22, la kilometul 24 , pe partea dreapta a DN 22 se desprinde soseaua care duce la aceasta pitoreasca manastire. Se afla pe malul lacului Saon, aflat in partea de vest a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii. Manastirea este inscrisa pe lista monumentelor istorice sub codul TL-II-m-B06012
Manastirea a fost infiintata in timpul stapanirii otomane, in anul 1846 de cativa calugari plecati de la Manastirea Celic Dere. Paraclisul ridicat aici a fost metoc al Manastirii Celic Dere. Hramul acestui paraclis este ,,Intrarea in Biserica a maicii Domnului’’ Aceasta sfanta biserica a scapat de un puternic incendiu din timpul staretului Filimon, 1889-1905.
In 1878, cand Dobrogea s-a unit cu tara, Acest schit a devenit de sine statator, an in care incepe si constructia bisericii vechi a manastirii cu hramul ,, Inaltarea Domnului’’.Pentru ridicarea ei s-a folosit, lemn, nuiele impletite si pamant. Are o arhitectura tipica acestor meleaguri, draga crediciosilor din podgoria Sarica Niculitel si este de forma dreptunghiulara. Turla mare, din lemn, este pe naos si este de forma octogonala.
Biserica mare a manastirii, cu hramul ,,Acoperamantul Maicii Domnului’’ are piatra de temelie depusa la 29 iunie 1912 de episcopul Nifon al Dunarii de Jos. Datorita perioadei zbuciumate in care primul razboi mondial a fost punctul culminant, biserica a fost gata de sfintire la 1 noiembrie 1940. Cutremurul din 10 decembrie 1940 o afecteaza foarte puternic, cand, de exemplu, turla mare a bisericii s-a prabusit in intregime.
Abia in anul 1955 incep lucrarile de refacere a acestei frumoase biserici, sub binecuvantarea episcopului Chesarie Paunescu. Pictarea ei incepe in anul 1956 si in anul 1959, pe 27 septembrie este sfintita de acelas episcop. Constructia este sub forma de cruce, cu trei turle mari.
Un detaliu important este legat de picture acestei biserici: Picturile de pe boltile sfantului altar, naosului si pronaosului au fost executate de marele duhovnic de vrednica pomenire, Sofian Boghiu. In anul 1957 este fortat sa abandoneze ducerea la bun sfarsit a operei sale fiind arestat de regimul communist de atunci pentru acuzatia de fi facut parte din miscarea spiritual-ortodoxa ,,Rugul Aprins’’. Si acum pot fi admirate cele trei picturi in toata splendoarea lor.
Catapeteasma este foarte frumos sculptata, iar motivul vitei de vie este cel predominant.
Nici o alta manastire nu se bucura de un peisaj atat de frumos si interesant, datorat de situarea ei in Delta Dunarii si care o face unica prin acest inspirat amplasament.
Manastirea Celic-Dere
Manastirea Celic-Dere este pitoresc asezamant monahal de maici, situat pe soseaua Cataloi-Telita-Niculitel.
Numele ,,Celic-Dere’’ este de origine turca si se traduce ,,Paraul de Otel’’, caci asezarea este situate pe valea acestui parau. Aici au fost gasite arme din perioadele stravechi.
Monumentala Biserica, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului’’ majestuos situata in partea de est a asezamantului, in capatul unui sir de trepte, foarte frumos amenajate.
Intregul asezamant cuprinde cladiri de mare valoare arhitecturala: cladirea paraclisului, muzeul de arta religioasa, staretia si noul complex de chilii construit pe partea stanga a scarii care duce spre biserica mare.
Piatra de temelie a acestui asezamant monahal a fost pusa intre anii 1835-1840 de calugari romani si doi calugari rusi, intorsi de la Muntele Athos. Ctitorul ei este considerat arhimandritul Athanasie Lisavenco, lipovean de origine din Targul Chilia, basarabia (1816-1880)
In anul 1845, calugarii sunt stramutati la Saon, infiintandu-se viitoarea Manastire Saon, iar aici sunt aduse maici din Basarabia, transformandu-se asezamantul in manastire de maici.
Biserica mare a manastirii, din piatra, a fost construita intre anii 1901-1916, fiind ctitorita de episcopul Paltenie Clinceni. Un element de noutate al acestei biserici este ca la subsol se afla o alta biserica, avand rolul de biserica de iarna. Initial, ea a avut destinatia de ,,gropnita’’. Hramul ei a fost ,,Izvorul tamaduirii’’ si s-a slujit aici intre anii 1932-1954.
In biserica se afla icoane de inestimabila valoare dupa cum de inestimabila valoare sunt si obiectele religioase din muzeul manastirii. Cea mai renumita este icoana cu chipul Mantuitorului, care se lumineaza cu trecerea timpului. Doar o putina parte din ea a mai ramas neluminata.
Arhitectura minunata, impreuna cu mirificul peisaj, creeaza o simbioza perfecta, facand-o sa ramana nestearsa in memoria celui care o viziteaza si se reculege in monumentala biserica, cu dimensiuni de catedrala.
Podgoria Sarica-Niculitel
Podgoria Sarica Niculitel se afla in nordul Dobrogei, in imediata vecinatate a partii vestice a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii.
Initial, podgoria Sarica Niculitel avea arealul delimitat in jurul satului Niculitel, cu plaiurile Sarica, Badila si Cocos. Acesta este arealul adevarat al podgoriei Sarica Niculitel. Ulterior, arealul ei a fost extins prin tot felul de reglementari legale, cu scopul de a ajuta producatorii din centrele viticole vecine si de a avea dreptul de a folosi si ei Denumirea de Origine Controlata (DOC) SARICA NICULITEL. Aceasta denumire de origine ajuta in vanzarea vinurilor produse de ei.
Doar in aceste trei plaiuri, Sarica, Badila si Cocos, vita de vie gaseste conditiile pedoclimatice unice care au consacrat vinurile obtinute aici, respectiv: expunerea nordica in totalitatea ei, vecinatatea cu lacurile riverane ale Dunarii, adica partea vestica a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii si intinsele paduri, aflate in imediata vecinatate la sud. Acesti trei factori, expunerea nordica, vecinatatea cu Dunarea care trimite inspre vii vapori de apa ce se degaja in timpul zilelor de vara caniculara si intinsele paduri din partea sudica sunt de natura a atenua arsita din timpul verii, strugurii obtinuti aici avand caracteristici care ofera vinurilor o tipicitate nemaiintalnita in alte areale viticole si neintalnita chiar in centrele viticole vecine cu centrul viticol Niculitel.
Temperatura medie multianuala este cu putin peste 10 grade Celsius, iar precipitatiile sunt undeva la 440 mm.
Referitor la sol, roca principala care a dus la formarea lui a fost loesul. Solul este permeabil, de prozitate medie, lutonisipos, cu drenaj foarte bun, nepermitand apei sa balteasca pentru mult imp. Predominant este cernoziomul.
Aproape toate vestigiile istorice medievale sau descoperire arheologica antice din podgoria Sarica Niculitel au incrustate sau pictate pe ele motivele vitei de vie. Creata de zei pentru ei si pentru fericirea lor, cu dibacie a fost furata de pamantenii podgoriei Sarica Niculitel si cu mult suflet depus, asa cum imperios se cere in orice arta, i-au intrecut pe ei, nemuritorii zei, in arta cultivarii acestei sacre plante si in arta producerii licoarei bachice.
Unul din primele documente care atesta vinul ca facand parte din principalele produse ale truditorilor nord-dobrogeni este datat in anul 1412
In anul 1574, polonezul STRYICOWSKI este servit de taranii nord-dobrogeni cu ,,struguri din care se face vin”
6 septembrie 1803, in vorbirea despre vadrarit din Hrisovul domnitorului Alexandru Moruzi se mentioneaza despre vinul adus in Moldova de la Niculitel.
1850, Ion Ionescu de la Brad remarca deosebita calitate a vinurilor din renumitele podgorii de la Niculitel.
1870, Nifon Balasescu remarca vinul de la Sarica Niculitel la fel de bun ca cel de la Odobesti.
La sfarsitul secolului al XIX-lea vice-consulul francez de la Constanta facea aprecieri deosebite cu privire la calitatea strugurilor si vinurilor,,cu aroma imbatatoare si limpezime de cristal” din podgoriile dobrogene si indeosebi a celor din zona Sarica Niculitel.
1877, inspectorul general S.P. Radianu arata intr-un raport asupra viticulturii dobrogene ca inainte de acest an, in podgoria Sarica Niculitel ,,existau vii bune cu soiuri alese si chiar unice in felul lor…” si ca era cea mai renumita.
1900, satenii din Niculitel povestesc cu mandrie ca imparateasa Ecaterina a II-a a baut vin din podgoria Sarica.
Statisticile mentioneaza ca la inceputul secolului XX, erau cunoscute centrele viticole Badila, Sarica, Niculitel, Cocos, Telita, Babadag.
Aşa cum rezultă dintr-o statistică veche, în anul 1903 ţinutul nord-dobrogean detinea o suprafaţă de 5.800 hectare de viţă de vie şi realiza o producţie de 305.000 hectolitri de vin, situându-se pe al doilea loc în ţară, după cel al Putnei.
Obiective turistice Dobrogea de Nord
Rezervatiile naturale din Dobrogea de Nord
Ariile protejate constituite pe teritoriul judetului Tulcea si recunoscute la nivel national, sunt in total 35, insumand o suprafata de 586.238,05 ha, din care o Rezervatie a Biosferei – Delta Dunarii care este structurata pe zone functionale astfel: zone cu regim de protectie integrala – 50.600 ha, zone tampon – 223.300 ha; Parcul National Muntii Macinului cu o suprafata de 11.321ha , 18 Rezervatii Stiintifice incluse in RBDD si 9 Rezervatii Naturale.
- Rezervatia Biosferei Delta Dunarii– sit cu valoare de patrimoniu natural mondial si de zona umeda de importanta internationala, include in total 18 zone de protectie integrala din care15 in judetul Tulcea.
2. Parcul National Muntii Macinului – cu o suprafata de 11.321 ha, este situat pe teritoriul administrativ al localitatilor: Macin , Greci (situate in vestul parcului) comuna Cerna (amplasata in vestul si sud-vestul parcului), comunele Hamcearca si Luncavita (situate in estul acestuia) precum si Jijila (situata in partea de nord).
3. Rezervatia naturala Varful Secaru – rezervatia este situata in partea de vest a Podisului Babadag , la aproximativ 4 km sud-vest de localitatea Atmagea, comuna Ciucurova.
4. Rezervatia de liliac Valera Oilor – rezervatia este amplasata in zona central -nordica a Podisului Babadag, pe directia S-V, la 10 km distanta de localitatea N. Balcescu , respectiv la 2 km vest de DN Tulcea-Bucuresti, intre localitatile Ciucurova si N. Balcescu.
5. Rezervatia naturala Valea Ostrovului – rezervatia are o suprafata de 61,80 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Dorobantu.
6. Rezervatia naturala Valea Mahomencea – este amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Casimcea .
7. Rezervatia naturala Uspenia – rezervatia are o suprafata de 22 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Slava Cercheza.
8. Rezervatia naturala Razboieni – rezervatia are o suprafata de 41 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Casimcea.
9. Rezervatia naturala Peceneaga – rezervatia are o suprafata de 132 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Peceneaga.
10. Padurea Valea Fagilor – rezervatia avand o suprafata totala de 154 ha, este situata in perimetrul parcului National Muntii Macinului, in vecinatatea Comunei Luncavita, pe drumul judetean Luncavita-Nifon.
11. Padurea Niculitel – nu se cunoaste amplasarea exacta a rezervatiei si nici la cine se afla documentatia de constituire si planul de situatie.
12. Rezervatia naturala Padurea Babadag – Codru – rezervatia are o suprafata de 524,60 ha.
13. Rezervatia naturala Muntele Consul – rezervatia are o suprafata de 328 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunelor Izvoarele si Horia.
14. Rezervatia naturala Muchiile Cernei – Iaila – rezervatia are o suprafata de 1891 ha.
15. Rezervatia naturala Manastirea Cocos – rezervatia are o suprafata de 4,6 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Niculitel.
16. Rezervatia naturala Magurele – rezervatia are o suprafata de 292 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Topolog.
17. Rezervatia naturala Lacul Traian – rezervatia are o suprafata de 326 ha.
18. Rezervatia botanica Korum Tarla – rezervatia are o suprafata de 2,4 ha, fiind situata in partea de nord a Padurii Babadag, intr-o zona de platou, la circa 1 km de orasul Babadag. La vest se invecineaza cu popasul “Doi Iepurasi” si DN Tulcea -Constanta, iar la est cu Padurea Visterna.
19. Rezervatia de liliac Fantana Mare – rezervatia are o suprafata de 0,3 ha, fiind situata in zona central sudica a Podisului Babadag, la limita cu Podisul Casimcei, pe valea Topologului, la 3 km S-E de satul Fantana Mare. Rezervatia face parte din Unitatea de Productie Dumbrava.
20. Rezervatia naturala Enisala – rezervatia are o suprafata de 57 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Sarichioi.
21. Rezervatia naturala Edirlen – rezervatia are o suprafata de 25,50 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunelor Frecatei si Izvoarele.
22. Rezervatia naturala Deniz Tepe – rezervatia are o suprafata de 305 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Mihail Kogaliceanu.
23. Rezervatia naturala Dealurile Bestepe – rezervatia are o suprafata de 415 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunelor Mahmudia si Bestepe.
24. Rezervatia naturala Dealul Sarica – rezervatia are o suprafata de 100,10 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunelor Frecatei si Niculitel.
25. Rezervatia naturala Dealul Mandresti – rezervatia are o suprafata de 5 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Niculitel.
26. Rezervatia naturala Dealul Ghiunghiurmez – rezervatia are o suprafata de 1421 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Dorobantu.
27. Rezervatia naturala Dealul Calugaru – Iancina – rezervatia are o suprafata de 130 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Jurilovca, la sud de Lacul Razim.
28. Rezervatia naturala Dealul Bujorului – rezervatia are o suprafata de 50,8 ha, fiind amplasata in zona central-nordica a Podisului Babadag, la aproximativ 4 km N-E de satul Atmagea (com Ciucurova).
29. Locul fosilifer Dealul Bujoarele – rezervatia are o suprafata de 8 ha, este alcatuita dintr-un complex de dealuri cu altitudini mici, amplasate in partea de SV a Muntilor Macin, la 5 km de localitatea Turcoaia, intre Granitul de Iacobdeal la vest si Culmea Priopcea la est.
30. Rezervatia naturala Coltanii Mari – rezervatia are o suprafata de 53 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Casimcea.
31. Rezervatia naturala Chervant – Priopcea – rezervatia are o suprafata de 568 ha, si este amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Cerna, drumul national Macin-Constanta, la nord de comuna Cerna, traverseaza rezervatia.
32. Rezervatia naturala Casimcea – rezervatia are o suprafata de 137 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Casimcea.
33. Rezervatia naturala Carasan -Teke – rezervatia are o suprafata de 4,6 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Izvoarele.
34. Rezervatia naturala Beidaud – rezervatia are o suprafata de 1121 ha, fiind amplasata pe teritoriul administrativ al comunei Beidaud.
35. Rezervatia geologica Agighiol – rezervatia are o suprafata de 9,7 ha, fiind amplasata in partea nordica a Lacului Razelm, la NV de localitatea Agighiol, intre Dealul Redi si Agighiol.
Obiective istorice din judetul Tulcea
Cetati, situri arheologice
- Cetatea Medievala de la Enisala : Ruinele fortaretei medievale se afla la 2 km de localitatea Enisala, pe un deal care domina zona lacurilor Razim si Babadag.
- Situl arheologic Orgame – Argamum: Cetate situata in apropierea localitatii Jurilovca, pe Capul Dolosman.
- Fortificatia Romana – Babadag : Situata la 5 km nord de Babadag.
- Cetatea Noviodunum – Isaccea: Cetatea este situata pe malul drept al Dunarii, in locul numit Pontonul Vechi, in apropierea orasului Isaccea, la cel mai important punct de trecere al fluviului.
- Cetatea Garvan-Dinogetia: Numele cetatii este pomenit de catre Ptolomeu, apoi in Itinerarium Antonini si Notitia Dignitatum, avind origine getica.
- Cetatea Halmyris – Murighiol: Situat la aproximativ 2,5 km est de comuna Murighiol si aproximativ 3 km de Dunavatul de Jos.
- Cetatea Troesmis – Turcoaia :Se aflata in nord-vestul Dobrogei, situata pe malul bratului Macin al Dunarii, in dreptul localitatii Turcoaia, la o distanta de 3 km de aceasta.
- Cetatea Arrubium –Macin : Se situeaza pe teritoriul orasului Macin in partea de nord-vest.
- Cetatea Aegyssus – Tulcea: Situata pe Dealul Monumentului, in partea estica a orasului Tulcea.
- Cetatea Salsovia – Mahmudia: Amplasata pe un promontoriu la baza caruia se afla bratul Sfantu Gheorghe.
- Cetatea Beroe – Ostrov : Situata pe malul Dunarii, la 3 km sud de comuna Ostrov.
- Cetatea Ibida – Slava Rusa :Situata la marginea de vest a satului Slava Rusa, pe valea paraului Slava.
- Cetatea Proslavita – Nufaru: Situata pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe, in comuna Nufaru.
- Punctul Cetatuia – Luncavita: Situat la 4 km de Luncavita.
- Babadag Cetatuie – Situat la aproximativ 2,5 km NE de orasul Babadag, pe malul lacului cu acelasi nume, la circa 30 m stanga de varsarea paraului Tabana.
- Situl arheologic de la Maliuc – Taraschina: este amplasat pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, intre Canalele Sontea si Olguta, in apropierea lacului Taraschina, in Delta Dunarii.
Case memoriale, muzee
- Enisala-Gospodaria Taraneasca «In Situ»: Gospodaria «in situ» este situata pe soseaua principala a localitatii Enisala in partea centrala a satului.
- Cerna – Gospodaria si Expozitia Memoriala: Obiectivul muzeal este situat in mijlocul localitatii Cerna, peste raul Cerna.
- Casa Panaghia– Babadag : Casa Panaghia este situata in localitatea Babadag.
- Muzeul de Arta Populara „Casa Satului” Dunavat, comuna Murighiol
Monumente istorice
- Geamia turceasca si Mormantul lui Ali Gaza-Pasa – Babadag: Monument istoric si de arhitectura religioasa situat in centrul orasului Babadag.
- Cismeaua Kalaigi – Babagag: Monument istoric ce dateaza din epoca medievala. Cismea este situata in centrul orasului Babadag, fiind sapata de catre pelerinii musulmani la sfarsitul sec. XVII .
- Turbeaua lui Sari Saltuk este un monument situat in Babadag.
- Monumentul Paleocrestin – Niculitel : Monumentul paleocrestin din Niculitel se afla situat in zona de nord-est a localitatii, la poalele dealului Piatra Rosie.
- Langa cetatea Garvan-Dinogetia la sud de capul dealului Bugeac, a fost ridicat la sfarsitul sec. XIX, de catre regimentul Riazan un monument comemorativ inchinat primilor eroi romani cazuti in timpul razboiului de Independenta, in luptele pentru eliberarea Dobrogei.
- Smardan – Monumentul : In comuna Smardan, pe malul Dunarii pe locul unde a fost scufundat in 1877 monitorul «Duba-Seify» de catre marinarii de pe Salupa «Rindunica» a fost inaltat in 1894 si refacut in 1977 un monument comemorativ inchinat vitejiei acelui grup de romani in lupta generala pentru independenta. Monumentul a fost refacut.
- Farul din Sulina: Reper intern al orasului Sulina, farul este situat la 2,5 km distanta de malul actual al Marii Negre.
- Geamia catedrala „Azzizie” – Tulcea: Situata pe strada 14 Noiembrie, Tulcea.
- Monumentul Independentei – Tulcea: Situat in Parcul Monumentului, Tulcea.
- Biserica Sfantul Atanasie – Niculitel: Un monument istoric si de arhitectura religioasa, unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult de la noi din tara.
- Bisericuta Sfantul Gheorghe: Un monument istoric, situat in apropierea centrului orasului Isaccea.
- Obeliscul din satul Crisan: Acest monument a fost ridicat in onoarea Majestatii Sale Carol I, Regele Romaniei, care in anul 1894 a binevoit sa inaugureze a opta taietura la mila 18.
Manastiri din Dobrogea de Nord – judetul Tulcea
Credem ca majoritatea dintre noi au auzit, macar asa in treacat de manastirile Cocos, Saon si Celic-Dere. Sunt cele mai mari, dezvoltate, vechi si mediatizate manastiri din judetul Tulcea. S-a vorbit si inca se vorbeste de “triunghiul manastirilor din Dobrogea”. Cele trei, au devenit embleme ale pelerinajului monahal in judet, fiind vizitate in permanenta atat de turistii simpli cat si de cei ce cauta a se linisti sufleteste, a se reculege. Insa multi dintre noi nu cunosc faptul ca pe langa aceste trei asezaminte monahale exista si altele ce merita sa fie vizitate si ajutate prin contributiile noastre sa se dezvolte. In total sunt 16 manastiri in judetul Tulcea, asezaminte pe care noi impreuna cu colaboratorii nostri incercam sa vi le prezentam in sectiunile ce urmeaza:
- Manastirea Celic Dere : Situata la 30 km de municipiul Tulcea, intre satele Posta si Telita, pe valea Cilicului, a fost construita catre mijlocul secolului al XIX-lea ca manastire de maici.
- Manastirea Cocos: Monument istoric, Manastirea Cocos este situata in judetul Tulcea, la o departare de 6 km de comuna Niculitel.
- Manastirea Saon : Acest sfant asezamant a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici din chirpici cateva chilii si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere.
- Manastirea Valea Teilor: Situata la 4 km de comuna Valea Teilor, inspre Niculitel intr-un peisaj absolut fantastic, acest asezamant de calugari incepe sa se contureze din anul 2006.
- Manastirea Vovidenia: manastire de maici de rit vechi, se afla in comuna Slava Cercheza, judetul Tulcea.
- Manastirea Uspenia : ortodoxa de rit vechi, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, se afla in localitatea Slava Rusa, judetul Tulcea.
- Manastirea Stipoc (Schitul Sfantul Atanasie): este singura manastire situata in Delta Dunarii, amplasata pe grindul Stipoc, in apropiere de Chilia.
- Manastirea Cerbu: situata intre Ciucurova si Topolog, o manastire in constructie, cu un proiect uimitor.
- Manastirea Macin: se afla la intrarea in oras, pe drumul dinspre Isaccea.
- Manastirea Izvorul Tamaduirii – Macin: se afla situata la aproximativ 1 km de iesirea din orasul Macin mergand pe drumul catre Cerna.
- Manastirea Dinogetia: este situata in satul Garvan, comuna Jijila, judetul Tulcea. Se ajunge pe drumul judetean 251 Tulcea – Galati.
- Manastirea Nasterea Sf. Ioan Botezatorul este situata in localitatea Tulcea, judetul Tulcea.
- Manastirea Codru este situata in localitatea Codru, langa Babadag, la aproximativ 100 m de drumul E87.
- Manastirea Halmyris este situata la aproximativ 2 km de la iesirea din localitatea Murighiol, judetul Tulcea.
- Manastirea Buna Vestire Delta Dunarii este situata in apropierea padurii Letea, la 3 km de Cardon si 7 km de satul C.A.Rosetti.
- Manastirea Nasterea Maicii Domnului si Sf. Cuv. Parascheva este situata in localitatea Visterna, judetul Tulcea.
Delta Dunarii
Muntii Macinului
Niculitel
Sarica Niculitel